'Ik weet het, ik heb de schijn tegen';
'ik hoop dat ik ooit nog voor de rechter kom'

'zet die flat maar te huur, maar wees voorzichtig'

Vastgoedhandelaar David Beesemer was al verdachte in de marge van de Holleeder-zaak, en vorige week werd ook nog een groot wapenarsenaal gevonden in een Amsterdamse flat die zijn eigendom is. 'Ik word een ravijn ingesleurd.'

Het Parool, 26 februari 2007


Door Bart Middelburg

Hijzelf en zijn gezin lopen zo langzamerhand 'op hun tandvlees'. "Die hele Holleeder-zaak is natuurlijk al een nachtmerrie," zegt David Beesemer. "Ik word in de media afgeschilderd als handlanger van Holleeder, als lid van de Holleeder-bende, terwijl ik er nul komma nul mee te maken heb. En daar komt dit dan ook nog eens bij. Het is alsof de duvel ermee speelt. Ik word een ravijn ingesleurd, en ik kan er niets tegen doen."

Woensdagavond viel een arrestatieteam van de Nationale Recherche de flat Henkenshage 2f in Amsterdam Buitenveldert binnen, nadat informatie was binnengekomen dat er wapens lagen. Dat klopte: er werden twaalf pistolen en revolvers, een geweer, drie Uzi's, twee Kalasjnikov-geweren, een anti-tankraket, en twintig handgranaten in beslag genomen. De deur werd bij de inval opgeblazen. De 29-jarige bewoner werd aangehouden; hij was in het bezit van een vermoedelijk vals Amerikaans paspoort. Het landelijk parket vermoedt dat hij deel uitmaakt van een internationale organisatie, die recent een aantal liquidaties heeft laten plegen in Londen.

De flat ia al sinds 1999 eigendom van Beesemer. De vastgoedhandelaar (41), een openhartige spraakwaterval, zegt zich 'de pestpokken' te zijn geschrokken en wil graag zijn kant van het verhaal kwijt. "Ik heb helemaal niets te verbergen."

Beesemer verhuurt de flat al jaren aan expats. "Daar barst het van in Buitenveldert. Japanners hebben erin gezeten, Amerikanen; soms twee jaar, soms een half jaar. Een jaar geleden kwam de flat leeg. Ik zei toen tegen een medewerker: zet 'm maar te huur, maar wees voorzichtig, want vanwege die Holleeder-zaak zijn alle ogen op mij gericht. Dus: bij erkende verhuurbureaus met een vergunning van de gemeente, want over dat soort bureaus is ook veel gedoe geweest."

Op een gegeven moment meldde zich via World Wide Rentals in de Maasstraat een nieuwe huurder, een Amerikaan. "Mijn medewerker is samen met de makelaar met die man meegegaan voor een bezichtiging en die man vond het een leuke woning. Ik heb nog gevraagd: is alles conform de regels gegaan? Ja. Hebben we een kopie van z'n paspoort? Ja. Nou, daarop is het huurcontract getekend. Hij heeft ook netjes z'n borg betaald."

Een week geleden zegde de man plotseling de huur op. "Donderdag ging mijn medewerker naar de woning voor de oplevering, maar hij kwam helemaal spierwit terug. Hij zei: 'Dit ga je niet geloven, maar er is een inval geweest.' Ik zei: 'Dat meen je niet ! Jezusmina!' En ik zei ook nog dat als de pers erachter zou komen, ik het haasje zou zijn."

Dat laatste vindt hij niet verwonderlijk. "Nee, ik zou ook m'n wenkbrauwen fronsen. Ik weet het, ik heb de schijn tegen. Maar dat van de duizenden flats in Amsterdam uitgerekend in die van mij zo'n mafkees met wapens moet gaan zitten, dat moet mij weer gebeuren. Ik ken die man niet, ik ken dat verhuurbureau niet, ik heb er niets mee te maken."

Tot zijn verbazing heeft Beesemer nog steeds niets van de Nationale Recherche of het landelijk parket vernomen. "Dat ze me niet van tevoren op de hoogte hebben gebracht, is misschien nog begrijpelijk, want die dachten waarschijnlijk ook: he, die Beesemer kennen we. Ik ben vogelvrij. Maar bel dan even na die inval: 'Meneer, we hebben uw eigendommen beschadigd.' Vergeet het maar."

Of Beesemer in de Holleeder-zaak ooit zal worden vervolgd, is ongewis. Het landelijk parket verdenkt Beesemers voormalige werkgever, vastgoedtycoon Jan-Dirk Paarlberg, ervan dat hij samen met fiscalist Ad van Tatenhove miljoenen uit afpersing verkregen geld van Holleeder heeft weggesluisd. De verdenking is dat Holleeder de vermoorde Endstra een kleine twintig miljoen heeft afgeperst, en dat Endstra dat geld naar rekeningen van Paarlberg in het Caribisch gebied moest overmaken. Paarlberg houdt vol dat het daarbij ging om normale zakelijke transacties, justitie is ervan overtuigd dat het neptransacties waren. Een klein deel van het geld zou later op een Zwitserse rekening van Paarlberg zijn beland.

Beesemer was in de betreffende periode (2002-2004) directeur van de Merwede Groep, de vastgoedportefeuille van Paarlberg. Hij is voor justitie vooral verdachte omdat hij een volmacht voor de Zwitserse rekening had. Vorig jaar nam justitie bij een inval in Beesemers kantoor aan de Apollolaan zijn computer in beslag. Paarlberg, Van Tatenhove en Beesemer zouden apart van de Holleeder-zaak worden berecht. Strikt genomen is Beesemer overigens niet eens verdachte: tegen Paarlberg en Van Tatenhove zijn gerechtelijke vooronderzoeken geopend, maar tegen Beesemer niet.

"Na die inval heb ik niets meer gehoord," zegt Beesemer. "Fred Teeven, destijds officier van justitie, heeft tegen mijn advocaat, Carel Raymakers, gezegd dat hij wel mogelijkheden zag om mij te rehabiliteren, maar Teeven zit intussen in de politiek. De transacties waar het om gaat zijn allemaal uitgevoerd via de offshores (buitenlandse rekeningen - red.) van Paarlberg, daar had ik helemaal niets mee te maken, daar ben ik altijd buiten gelaten. En voor die Zwitserse rekening had ik dan wel een volmacht, maar van die volmacht heb ik nooit gebruik gemaakt."

De gemeente Amsterdam heeft Beesemer inmiddels laten weten dat hij op grond van de nieuwe wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen Openbaar Bestuur (Bibob) niet meer in aanmerking komt voor bouw-, exploitatie- of andere vergunningen. "Ik word niet integer geacht, want, zegt de gemeente, er verschijnen negatieve verhalen over mij in de media. Daarom heb ik nog een hoop: dat ik ooit nog voor de rechter kom. Want jaren te worden achtervolgd door een verdenking is ondraaglijk."

<Terug naar huis> <Naar boven>