Topcrimineel leidde volgens justitie meerdere criminele organisaties;
Justitie vraagt om voorlopige vrijlating Ozan T. (Ozan Turfanda)

AMSTERDAM - Willem Holleeder leidde volgens justitie niet een grote criminele organisatie die Amsterdamse miljonairs afperste, maar drie kleinere, afzonderlijke criminele organisaties. De meeste van zijn medeverdachten waren maar bij een afpersingszaak betrokken.

het Parool, 5 january 2007


Door Paul Vugts

Dat zeiden officieren van justitie Koos Plooij en Saskia de Vries gisteren tijdens de laatste voorbereidende zitting in de aanloop naar het strafproces.

De inhoudelijke behandeling van de afpersingszaak begint op 2 april en zal zeker tot medio juni duren, in de zwaarbeveiligde 'bunker' van de rechtbank, in Amsterdam-Osdorp. Na de algemene inleidende verhandelingen en voorverweren van de raadslieden wordt dan eerst de vermeende afpersing van zakenman Rolf Friedlaender behandeld, dan die van John Wijsmuller, dan die van de later vermoorde vastgoedhandelaar Kees Houtman en vervolgens de afpersing van de eveneens geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra, die de zaak in 2003 aan het rollen bracht. De moordzaak die justitie nog tegen Holleeder en zijn vermeende groepering voorbereidt, dient pas later.

Justitie is ervan overtuigd voldoende bewijzen te hebben verzameld van de afpersingen door Holleeder en zijn medeverdachten. Waar de advocaten na een lange reeks getuigenverhoren oordelen dat het dossier 'is afgebrokkeld', is justitie er volgens officier Plooij juist van overtuigd dat de zaak alleen maar sterker is geworden. Hij haalde tal van verklaringen van getuigen aan die de visie van het openbaar ministerie staven.

Om vertragingen door het uitvallen van een rechter te voorkomen, telt de rechtbank voortaan vier in plaats van drie rechters. De zittingen zijn steeds op maandag, dinsdag en donderdag, afgezien van feestdagen en vakanties.

Hoewel hij uitdrukkelijk een hoofdverdachte blijft van het afpersen van John Wijsmuller, vroeg justitie gisteren om de voorlopige vrijlating van Ozan T. (34), omdat het onderzoek naar zijn betrokkenheid is afgerond en de noodzaak ontbreekt om hem in afwachting van de strafzaak nog in hechtenis te houden. Holleeder (48), Maruf 'Paja' M. (50), Senol T. (42), Richard G. (44) en Rene van D. (43) moeten van justitie nog wel blijven vastzitten. De rechtbank beslist vandaag over hun voorlopige hechtenis.

Overigens wil justitie voor het begin van de zaak nog een notaris en een kandidaat-notaris verhoren over hun medewerking aan verdachte transacties. Zij hebben zich tot op heden beroepen op hun verschoningsrecht, maar dat recht komt hun volgens justitie niet toe.