Holleeder genoemd in NovaCap-zaak;
Boonstra en Sijthoff belegden in fonds

AMSTERDAM - De bende van Willem Holleeder heeft mogelijk het omstreden beleggingsfonds NovaCap gebruikt om miljoenen weg te sluizen van afgeperste zakenlieden.

Telegraaf, 8 december 2006


Door John van den Heuvel en Bert Huisjes

Justitie onderzoekt daarbij transacties van vastgoedmagnaat Dirk-Jan Paarlberg. De Nationale Recherche heeft vorige week de complete administratie in beslag genomen van het beleggingsfonds. De documenten waren in dozen verborgen in een opslagloods in Lisse.

De stukken bevatten miljoenentransacties van Paarlberg en NovaCap. Het fonds ging vorige maand failliet nadat tientallen miljoenen in rook waren opgegaan door fraude. In het fonds belegden bekende industriëlen als Cor Boonstra en Willem Sijthoff. Ook wordt onderzoek gedaan naar een mail uit de top van dit fonds naar Maike D., de vriendin van Holleeder, over het aan hem toegeschreven bedrijf Nieuwgraaf 114. De mail werd ook geadresseerd aan Marcel K., die door justitie wordt gezien als financiële man van Holleeder.

Paarlberg werd door justitie aanvankelijk gezien als een slachtoffer van Holleeder. Later werd hij aangemerkt als lid van de bende-Holleeder, omdat hij zijn bedrijven en bankrekeningen leende voor verdachte transacties met geld van de afgeperste Willem Endstra.

Justitie bevestigt de inval in de loods, vorige week vrijdag. "We onderzoeken of de in beslag genomen stukken licht werpen op de geldstromen als gevolg van afpersing", zegt woordvoerder Wim de Bruin. Volgens hem is de topman van NovaCap, M. Vrijburg, niet aangemerkt als verdachte.

In het afpersingsonderzoek zoekt justitie nog steeds naar de route die is gebruikt om de afgeperste miljoenen weg te sluizen. NovaCap was een fonds met zeker 85 miljoen euro van investeerders en particulieren, opgericht om te beleggen in veredelde tulpenbollen.

De loods waar de inval plaatsvond was gehuurd door NovaCap-topman Vrijburg. De nu door justitie in beslaggenomen documenten waren opgeslagen in zeker acht dozen.

Het gaat om geldtransacties, correspondentie, bankafschriften en mails van de laatste zes jaar. Justitie kwam de dozen op het spoor na een tip.

Tulpen

Uit de documenten blijkt onder meer dat via het tulpenfonds voor miljoenen werd gestoken in buitenlandse bedrijven. Geld werd daarbij ingebracht door Cantor Holding, een bedrijf van Paarlberg. Ook werd er deelgenomen door een andere vastgoedbelegger. Onder enkele contracten en machtigingen staat de handtekening van Paarlberg.

De advocaat van Dirk-Jan Paarlberg, Gabriël Meijers, stelde gisteren dat het gaat om een reguliere geldstroom: "Paarlberg heeft drie miljoen geïnvesteerd in een bedrijf Synxis, waarvan NovaCap medeaandeelhouder was. Dat had toen al niets meer met bloembollen van doen."

Tegen NovaCap en zijn topman is onlangs aangifte gedaan door advocaat mr. De Greve van Stibbe Advocaten wegens oplichting, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.