Politiechef geschorst na interview VN

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft met onmiddellijke ingang politiecommissaris John Olierook op non-actief gezet. Dit naar aanleiding van een interview dat de teamleider in het Holleeder-onderzoek deze week gaf aan Vrij Nederland.

Vrij Nederland, 17 november 2006


Door Marian Husken en Harry Lensink

De KLPD-leiding is ontstemd over de uitspraak waarin Olierook zegt: 'Het ziet er goed uit. Holleeder zit nu tegen de zestien jaar gevangenisstraf.' De KLPD-woordvoerder zegt de uitspraken te betreuren en vindt het niet gepast dat een politieman zich uitspreekt over rechercheonderzoeken die onder de rechter zijn.

Commissaris John Olierook geeft sinds 2004 leiding aan de Nationale Recherche, Unit Randstad Noord. Zijn team doet onderzoek naar de afpersing van vastgoedhandelaren door Willem Holleeder en zijn medeverdachten. In het interview met Vrij Nederland vertelt de zeer ervaren politieman over de ruzie tussen de politie en justitie over het moment van aanhouding van Holleeder.

'In Amsterdam liepen de liquidaties de korpsleiding vorig jaar over de schoenen. De burgemeester wilde dat er wat werd gedaan', zegt Olierook. Zijn hoofdstedelijke collegašs - belast met het onderzoek naar de liquidaties - hadden niet voldoende bewijs verzameld om Holleeder aan te houden, terwijl de maatschappelijke onrust toenam. 'Ik wilde wel. We waren ver genoeg met het afpersonderzoek. Al zou hij maar twee jaar krijgen, we moesten iets doen.'

Maar die beslissing lag bij officier van justitie Fred Teeven. Teeven wilde niet, onder andere omdat hij nog druk was met andere zaken. 'Het conflict liep zo hoog op dat er andere krachten gingen spelen. Ineens zat de Amsterdamse hoofdcommissaris Bernard Welten hier aan tafel, tegenover Bart Nieuwenhuizen, de hoofdofficier van het Landelijk Parket. Die hebben een compromis gezocht en een datum geprikt waarin iedereen zich kon vinden.' Willem Holleeder werd op 30 januari van dit jaar gearresteerd.

In het interview zegt Olierook ook dat het Amsterdamse OM Jan-Dirk Paarlberg vervolgt voor witwassen en valsheid in geschrifte om zo een schadeclaim te voorkomen. 'Na de moord op Endstra heeft de Amsterdamse politie Paarlberg aangehouden. Banken draaien de geldkraan dicht, zo'n man loopt een flinke deuk op. Dat kan betekenen dat hij een schadevergoeding gaat eisen. Amsterdam is verder gaan zoeken, om te laten zien dat ze hem niet voor niets hebben aangehouden. Ze hebben wat gevonden en dat is hem nu ten laste gelegd.'