Wie is wie: Vastgoedman Paarlberg blijft in opspraak

Brabants Dagblad, 12 oktober 2006


Door Jessica van Geel

Het kan niet anders of de belastingaanslag van vorige week viel de Amsterdamse vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg (1957) toch een beetje tegen. Zijn persoonlijk vermogen mag dan op 275 miljoen euro worden geschat, de 47 miljoen die de fiscus wil zien, zal niet licht zijn gevallen. De Belastingdienst wil dat de nummer 76 van de Quote-500 inkomstenbelasting betaalt over transacties die hij deed voor de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Paarlberg zou geld hebben weggesluisd voor de Heineken-ontvoerder Willem Holleeder. De fiscus nam alvast kunstvoorwerpen, auto's, banktegoeden, een zeldzame 18de-eeuwse Italiaanse viool en een penthouse in beslag. De vastgoedtycoon - met zijn Merwede Groep een van de grootste particuliere vastgoedbeleggers van Nederland - raakte in opspraak na de moord op zijn vroegere zakenpartner Endstra in de zomer van 2004. Inmiddels wordt Paarlberg door justitie beschouwd als lid van criminele organisatie van Holleeder. Het is niet chic voor een man wiens portefeuille wordt geschat op 3 miljard euro om met een zwart balkje voor de ogen op de voorpagina's te staan. Paarlberg probeerde eerder de verdachtmakingen te ontzenuwen, maar de zaak is voorlopig nog niet gesloten.

Paarlberg, voluit Jan-Dirk Take Paarlberg, is van eenvoudig komaf. Als zoon van een groothandelaar in aardappelen, koopt hij op zijn zeventiende zijn eerste pandje met het geld van zijn oma. Hij werkt daarna als bankbediende in New York en Londen. Op zijn dertigste bezit hij een vermogen van twintig miljoen gulden. In 1990 koopt hij het noodlijdende buitenreclamebedrijf Mediamax, dat hij tien jaar later aan het Amerikaanse Viacom doorverkoopt. Winst: 150 miljoen euro. Met dat geld gaat hij de vastgoed in. Midden jaren negentig richt hij samen met Klaas Hummel, Johnny Weismuller en Willem Endstra de vennootschap Bosch en Duin op. Zo krijgt Paarlberg, ofwel 'de sfinx', een belang in de Seaport Marina, de prestigieuze jachthaven bij IJmuiden, van Endstra. Maar na waarschuwingen over 'onderwereldfiguren' trekt hij zijn zakelijke belangen terug.

Paarlberg - in 2002 genomineerd voor de Vastgoedmarkt Award - beschikt over luxueuze appartementen in Londen en New York (Yoko Ono is zijn buurvrouw). Hij heeft buitenhuizen in Portugal, Saint Tropez en op Curacao, panden in de PC Hooft-straat en aan de Bossche Parade. Zijn kantoor houdt hij in kasteel Ridderhof Bolenstein in Maarssen. Dat was ook de plek waarvandaan bevriende EU-Commissaris Neelie Kroes haar managementfirma bestierde. Totdat Paarlberg in opspraak raakte. Toen verdween Kroes van het ene op het andere moment uit Bolenstein.