Vastgoedmagnaat Paarlberg klem tussen justitie en fiscus

AMSTERDAM - Justitie heeft de jacht op vastgoedmagnaat Paarlberg geopend. Opmerkelijk is de rol van de fiscus. Nu al is Paarlberg voor 47 miljoen aangeslagen.

Volkskrant, 9 oktober 2006


Van onze verslaggevers Marc van den Eerenbeemt, Merijn Rengers

Justitie lijkt de totale oorlog te hebben verklaard aan vastgoedmagnaat Jan Dirk Paarlberg. Het Openbaar Ministerie en de fiscus zitten achter de kasteelheer van Ridderhofstad Bolenstein te Maarssen aan. Of Paarlberg betrokken is bij de afpersing van Willem Endstra of niet, hij zit in grote problemen.

Het Openbaar Ministerie toonde vrijdag in de rechtszaak tegen Heinekenontvoerder Willem Holleeder en diens veronderstelde afpersingsbende veel zelfvertrouwen als het ging om de betrokkenheid van Paarlberg bij de zaak.

De officieren van justitie Plooy en De Vries zijn ervan overtuigd dat Holleeder de miljoenen die hij van vastgoedhandelaar Endstra heeft afgeperst, heeft weggesluisd via de bedrijven van Paarlberg.

Het OM: ‘De geldstromen van Endstra naar de vennootschapsstructuur van Paarlberg, waarbij gefingeerde titels voor betalingen zijn bedacht en gebruikt, zijn tot nu toe het duidelijkst in beeld gebracht. De grote geldstroom heeft op zijn minst een serieus vermoeden van witwassen opgeleverd.’

Het strafdossier over de afpersing telt nu al meer dan 12 duizend pagina’s. Het dossier bevat talloze telefoontaps en observatieverslagen. Dat dossier is door het OM ter beschikking gesteld aan de Belastingdienst. Dat is opmerkelijk omdat de fiscus in het verleden vele kansen heeft laten liggen criminele verdiensten fiscaal af te romen.

De fiscus mag de bewijslast eenvoudig omdraaien. Kan de boef niet aantonen waar hij het geld mee heeft verdiend, dan moet achterstallige belasting en een forse boete worden betaald.

In het geval van Paarlberg is de fiscus juist zeer voortvarend te werk gegaan. Het onderzoek naar de eventuele betrokkenheid van Paarlberg bij de afpersing loopt nog, maar toch heeft de Belastingdienst al voor 47 miljoen euro beslag gelegd op bezittingen van de ondernemer.

De dienst motiveerde haar beslag in agressieve bewoordingen. Het beslagschrift is na te lezen op de website van de Volkskrant. Over de afpersgelden moet nog belasting worden betaald, vindt de fiscus.

Dat kan, want de Belastingdienst kijkt niet waarmee het geld is verdiend, maar stelt alleen vast dat het is verdiend.

Verder stelt de fiscus vast dat Paarlberg het grootste deel van zijn tijd in Nederland verblijft. Dus is de zakenman ook in Nederland belastingplichtig, en niet in Engeland, zoals hij beweert. Er is nog een slachtoffer van de dadendrang van de fiscus. Volgens justitie was Paarlberg de bewaarder van het afpersgeld van Holleeder. Zo bezien komt ook Holleeder nu de fiscus tegen.