Fiscus jaagt op Paarlberg

AMSTERDAM - Het net sluit zich langzaamaan om Jan-Dirk Paarlberg. De vastgoedtycoon, die justitie al geruime tijd beschouwt als lid van de criminele organisatie van Willem Holleeder, heeft nu ook de belastingdienst Utrecht-Gooi in zijn nek.

Het Parool, 9 oktober 2006


Door Bart Middelburg

Vorige maand heeft de fiscus beslag gelegd op panden van Paarlberg en op bankrekeningen in binnen- en buitenland, in verband met een vordering van 45 miljoen euro.

Deze claim bestaat uit een aantal componenten. In de eerste plaats moet Paarlberg achterstallige inkomstenbelasting betalen over de jaren 2000 tot en met 2004. Hij heeft steeds beweerd dat hij toen in Londen woonde, maar volgens de fiscus is uit onderzoek gebleken dat Paarlberg in die jaren gewoon in Nederland woonde en dus belastingplichtig is. De belastingdienst spreekt van een schijnconstructie.

Verder wordt Paarlberg aangeslagen voor de grote bedragen die Willem Holleeder c.s. zouden hebben afgeperst van onder anderen de geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Dat afpersingsgeld is volgens justitie op instructie van Holleeder in eerste instantie door Endstra naar Paarlberg overgemaakt. Holleeder zou het geld gewoon op de rekeningen van Paarlberg hebben laten staan, als ware de tycoon zijn bank.

Justitie schat dat Holleeder Endstra en andere vastgoedhandelaren een kleine twintig miljoen euro heeft afgeperst. De navordering op Paarlberg is ruim het dubbele omdat hij niet alleen voor het afpersingsgeld wordt aangeslagen, maar ook voor andere inkomsten. Bovendien wordt hem, blijkens stukken van de fiscus, 'honderd procent vergrijpboete' opgelegd.

De fiscus heeft in de zaak-Paarlberg onder meer beslag gelegd op de Oranje Nassaulaan 63 in Amsterdam, panden in Amstelveen, een exclusief penthouse van Paarlberg in Rotterdam en rekeningen van de tycoon bij de Rabobank, ABN Amro, ING, Fortis en de Deutsche Bank. Verder is beslag gelegd op een aantal kostbare auto's, zoals een Aston Martin en een Bentley. Op Paarlbergs kasteel Bolenstein in Maarssen, waar Eurocommissaris Neelie Kroes lange tijd kantoor hield, is geen beslag gelegd, wel op een aantal kunstwerken dat daar is ondergebracht.

Het landelijk parket rekent Paarlberg onomwonden tot de criminele organisatie van Holleeder. Officier van justitie Koos Plooy wees er vorige week nog op dat Endstra betalingen aan Paarlberg heeft gedaan 'na ernstige bedreigingen door of namens Holleeder'. Formeel is Paarlberg echter nog steeds geen verdachte.

De fiscus windt er in stukken over de recente beslaglegging ook geen doekjes om. Ook Paarlberg is bij het onderzoek na de liquidatie van Endstra in 2004 in beeld gekomen, hield de fiscus de rechtbank in Amsterdam eind augustus voor. 'Paarlberg wordt thans verdacht van deelneming aan de criminele organisatie van Holleeder. Met name wordt Paarlberg verdacht van het ontvangen van gelden, die Endstra onder dwang (bedreiging en mishandeling door Holleeder) heeft afgegeven. Naar aanleiding van die bedreigingen heeft Endstra miljoenen euro's overgemaakt op diverse buitenlandse bankrekeningen van Paarlberg.' De belastingdienst spreekt in dit verband van 'afpersingsopbrengsten'.

Paarlberg heeft, volgens de belastingdienst, getracht de fiscale autoriteiten te misleiden over zijn feitelijke woonplaats en daarmee over zijn belastingplicht in Nederland. Tegen de Franse belastingdienst had Paarlberg aanvankelijk verklaard Curaçao als woonplaats te hebben. Toen dat hem later beter uitkwam, verklaarde hij weer dat hij eigenlijk in Engeland woonde.

'Om nog verder uit het zicht van de officiële instanties te blijven, heeft Paarlberg een kerstboom aan Nederlandse vennootschappen opgericht (85 in totaal),' aldus de fiscus. Die bv's zijn via via voor het grootste deel ondergebracht op de Antillen, de Britse Maagdeneilanden, Panama, Liechtenstein, Malta, en andere belastingparadijzen.

Paarlbergs advocaat Gabriël Meijers laat weten dat de vorderingen van de fiscus tot in hoogste instantie zullen worden bestreden, te beginnen bij de Belastingkamer van het gerechtshof in Amsterdam. ''Het is allemaal pure onzin,'' aldus Meijers. ''Paarlberg woont in de eerste plaats in Engeland en hij houdt vol dat hij hier niet belastingplichtig is.''

Meijers sluit niet uit dat de bedragen die Endstra aan Paarlberg heeft overgemaakt, wel onder het Nederlandse belastingregime vallen. ''Maar dat had niets met afpersing te maken. Bovendien ging het daarbij om transacties waarbij Paarlberg totaal geen winst heeft gemaakt, dus waar moet hij dan belasting over betalen?''