Vragen zaak-Driesens blijven

Kort na de moord op de Bredase vastgoedhandelaren Rob en Eric Driesen, deze maand vijf jaar geleden, sprak deze krant onder anderen met een van hun belangrijkste zakenrelaties: David Beesemer.
De man die samen met Jan-Dirk Paarlberg leiding gaf en geeft aan vastgoedbedrijf Merwede Group toonde zich geschokt door het misdrijf, waarvan de exacte achtergronden zelfs in de rechtszaak tegen de dader nooit bekend zijn geworden.

BN De Stem, 3 mei 2006


Door Hessel de Ree


Rob (rechts) en Eric Driesen waren niet vies van media-aandacht. Op deze foto uit 1989 poseren ze voor een Cadillac uit de jaren vijftig.
Beesemer praatte honderduit over zijn relatie met de broers, op één voorwaarde: dat hij nimmer zou worden geciteerd. Want ja, de handeltjes van de Merwede Group met de Driesens waren dan wel onberispelijk, om in één adem te worden genoemd met de slachtoffers van een (criminele) afrekening was nog wat anders. Dat kon natuurlijk klanten en banken afschrikken.

Miljoenenproject

Beesemer beschreef hoe hij via de Driesens onder meer een watertoren en een pastorie in Breda had gekocht. Ook verhaalde hij over het miljoenenproject Akragon. In deze flat in het centrum van Rotterdam wilden de Driesens een fitnesscentrum naar het voorbeeld van hun Megasport in Breda vestigen.

De koopcontracten waren getekend en de Merwede Group zou het gebouw volgens Beesemer op 1 juni 2001 aan de Driesens hebben geleverd. De dubbele moord haalde een streep door de rekening.

Dat er zakelijke belangen waren tussen de Driesens en Merwede Group, zoals deze week werd ‘onthuld’, is dus niet echt nieuw. Iedereen kon het weten, al liepen beide partijen er niet mee te koop.

Inmiddels is veel meer bekend. Behalve de Driesens is later ook de Amsterdamse vastgoedkoning Willem Endstra geliquideerd, de man met wie de Bredase broers jarenlang door dik en dun samenwerkten en die justitie beschouwde als de ‘bank van de onderwereld’. Rond de tijd dat de Driesens werden vermoord, zou Endstra ook volop hebben samengewerkt met de Amsterdamse topcrimineel Willem Holleeder. Het was voor diens Joegoslavische ‘vrienden’ dat de tot achttien jaar cel veroordeelde dubbele moordenaar Ron N. zo bang zou zijn geweest.

Ron had mot gekregen in het kamp van zijn oude maatjes Rob en Eric in Breda en de twee Willems in Amsterdam. Na zijn veroordeling verklaarde de Bredase drugscrimineel dat hij eind jaren negentig in totaal twintig miljoen wit te wassen guldens aan Endstra had gegeven, onder meer voor de bouw van Megasport in Breda. Vastgoedhandelaar Endstra zou – al dan niet in samenspraak met Holleeder – hebben geweigerd over de brug te komen toen het op terugbetalen aankwam. N. moest zelfs het veld ruimen bij Megasport, zijn clubhuis. Er werd grote druk op hem uitgeoefend en er volgde een mislukte (bom)aanslag op zijn leven, op de parkeerplaats bij Megasport. Ron raakte ervan overtuigd dat de broers de opdrachtgevers waren. Hij schoot de twee vervolgens dood in hun woning.

Slachtoffers

Justitie had Endstra op dat moment al enige tijd op de korrel, maar door de moord op de Driesens kon diens naam nu voor het eerst ook openlijk in verband worden gebracht met zeer zware criminaliteit. Al deed Endstra’s advocaat mr. Bram Moszkowicz destijds nog verwoede pogingen om al te negatieve publicaties over zijn cliënt in onder meer deze krant tegen te gaan.

De ontwikkelingen zijn daarna snel gegaan. Niet alleen werden in de al jaren durende onderwereldoorlog nog talloze slachtoffers geliquideerd, onder wie diverse vastgoedhandelaren. Ook raakten Endstra en Holleeder op enig moment gebrouilleerd. Endstra vertelde de Amsterdamse politie in geheime gesprekken dat Holleeder hem afperste voor vele miljoenen.

Nu blijkt uit uitgelekte politieverhoren dat justitie Jan-Dirk Paarlberg en David Beesemer ervan verdenkt dit geld te hebben weggesluisd. Beiden zouden deel zijn gaan uitmaken van de bende van Holleeder, al ontkent de raadsman van Paarlberg deze verdenkingen in alle toonaarden.

Vijf jaar geleden waren er in Breda al tekenen dat er veranderingen op komst waren. Waar de gebroeders Driesen eerst vooral zaken deden onder de paraplu van Endstra, gingen ze in de periode voor hun dood steeds vaker in zee met de Merwede-jongens. Volgens zegslieden uit de Bredase vastgoedwereld was de band tussen de Driesens en de Merwede Group zelfs veel hechter dan Beesemer destijds aangaf. Diens bedrijven zouden steeds vaker bankgaranties hebben verleend waarmee de broers dure deals konden afsluiten.

Harde bewijzen

Dat Beesemer en Paarlberg contacten hadden met ‘dubieuze personen’, zoals deze week uitvoerig in de media is gemeld, lijkt als een paal boven water te staan. Justitie zal echter met harde bewijzen moeten komen om een rechtszaak tegen hen te kunnen beginnen.

In combinatie met het megaproces tegen Holleeder zou die zaak misschien ook de prangende vragen kunnen beantwoorden die in Breda zijn blijven hangen na de moord op de gebroeders Driesens.