Vastgoedtycoon Paarlberg verdacht van zakendoen met meerdere criminelen
Volgens justitie heeft de Merwede Group, het bedrijf van vastgoedinvesteerder Jan-Dirk Paarlberg, in het verleden zaken gedaan met meerdere criminelen. Dat blijkt uit recente politieverhoren, in bezit van Vrij Nederland. Deze week in VN het uitvoerige dossier over de zaak Paarlberg.
Vrij Nederland, 1 mei 2006
Door Marian Husken en Harry Lensink
Vorige week werd bekend dat de steenrijke zakenman wordt verdacht lid te zijn van Willem Holleeders criminele organisatie. Justitie legt Holleeder en de zijnen bedreiging, afpersing en witwassen ten laste.
Paarlberg deed de afgelopen jaren miljoenentransacties met de vermoorde vastgoedman Willem Endstra. De recherche vermoedt dat deze geldstromen bestemd waren voor Holleeder. Endstra had eerder in een geheim dagboek geschreven dat hij door de Heineken-ontvoerder werd gedwongen om geld via Paarlberg naar het buitenland te sluizen.
Maike D.
Uit de justitiële stukken blijkt dat het bedrijf van Paarlberg aantoonbaar zaken heeft gedaan met aan Holleeder gelieerde bedrijven. Zo stuurde Nieuwgraaf 114 Holding een rekening van ruim 260.000 gulden aan Merwede Beheer bv. In Nieuwgraaf zaten op dat moment Maike D., de vriendin van Holleeder en Marcel K., volgens justitie de financiële man van de Heineken-ontvoerder. Beiden zijn verdachten in de Holleeder-zaak.
Fragment uit het justitiedossier:
Daarnaast had Paarlbergs onderneming banden met andere lieden van dubieus allooi, zoals de Bredase vastgoedbroers Rob en Eric Driesen (geliquideerd in 2001) en de vorig jaar vermoorde onderwereldadvocaat Evert Hingst. Met de tweeling Driesen wilde de Merwede Group een deal doen rond het Akragon-gebouw in Rotterdam. Voor een conflict rond een discotheek op Ibiza betaalde een dochterbedrijf van Merwede anderhalve ton euro als 'schadevergoeding'. Bij deze schimmige deal was Evert Hingst betrokken.
Telecombuis
De belangrijkste tenlasteleggingen in de verhoren betreffen drie miljoenenprojecten van de geliquideerde vastgoedman Willem Endstra. Het gaat op de IJmuidense jachthaven Seaport Marina, een project met een telecombuis tussen Zandvoort en Schiphol en de verkoop van het Amsterdamse World Fashion Centre. Bij al deze transacties boekt Endstra miljoenen op rekeningen van buitenlandse vennootschappen van Jan-Dirk Paarlberg.
De verdachte zwijgt tegenover de politie in de meest recente verhoren. Eerder, in 2004, gaf Paarlberg nog uitvoerig uitleg over zijn zaken met Endstra. Hij gaf toen plausibele verklaringen voor de deals, namelijk dat Endstra daadwerkelijk schulden aan hem had. 'Hij heeft zijn hele administratie ter beschikking van justitie gesteld¹, zegt Paarlbergs advocaat Gabriël Meijers, 'en hij heeft zelfs aangeboden dat op zijn kosten de administratie volledig doorgelicht zou worden door een team van forensische accountants.' Tot op de dag van vandaag beschikken Paarlberg en zijn raadsman niet over de justitiële stukken. Dat is de reden, zegt Meijers, waarom de vastgoedman geen antwoord geeft op de vragen van de politie.