Tycoon is muisgrijze, onopvallende verschijning

Deal Mediamax maakte P. groot

Het Parool, 16 juni 2004


Door Marc Laan

Zijn vader was handelaar in aardappelen en de opgepakte vastgoedmagnaat Jan-Dirk Take P. (47) vergaarde zijn fortuin aanvankelijk in de bankwereld. Hij bracht het tot investment banker bij Solomon Brothers in Londen.

In 1991, toen 32 jaar, stapte hij plotseling op om zijn spaargeld in een gedurfde onderneming te steken. Hij kocht het nagenoeg failliete Mediamax uit Diemen.

Dit bedrijf in buitenreclame deed hij tien jaar later met forse boekwinst van de hand. In de vastgoedwereld werd gefluisterd dat hij er 160 miljoen euro aan overhield.

De opbrengst belegde hij met compagnon David Beesemer (43) in onroerend goed, onder meer via de exploitatiemaatschappij Merwede Group in Maarssen.

Het tweetal zou inmiddels een vastgoedportefeuille beheren van 2,75 miljard euro. De Merwede Group heeft nagenoeg de helft van de panden in de Amsterdamse PC Hooftstraat in handen. In Rotterdam zijn grote delen van het winkelcentrum De Lijnbaan ook in handen van P.

De Merwede Group is verder eigenaar van de Rotterdamse Euromast. Onder de groep hangt een kerstboom van 55 vastgoed-bv's.

In 2002 baarde de Merwede Group opzien met de spectaculaire overname van het beursgenoteerde vastgoedfonds Uni-Invest van de omstreden handelaar Richard Homburg.

P. betaalde er 884 miljoen euro voor, deels gefinancierd met geld van buitenlandse investeerders. Uni-Invest is een van de vele ideale beleggingsobjecten, waar grote sommen geld in snel tempo kunnen worden ondergebracht. Om aan het strenge beurstoezicht te ontkomen, haalde hij het fonds van de beurs af. "Wij kunnen veel meer met het bedrijf als we de notering schrappen," zei P. destijds.

P. heeft een neus voor ondergewaardeerde vastgoedlocaties. Maar niet alle kansen slagen. Een poging om samen met Nina Brink en Dirk van den Broek het bijna failliete supermarktconcern Laurus over te nemen, strandde, omdat de banken er niet aan wilden meewerken.

De overname van de Euromast was opnieuw een aanschaf van een object dat op een 'dieptepunt' verkeerde. De bezoekersaantallen liepen terug. Maar het plan naast de mast een vierhonderd meter hoge toren van 600 miljoen euro te bouwen, leed schipbreuk door tegenwerking van Rotterdam.

P. en zijn Merwede Group mijden de publiciteit. Maar een enkele keer laat hij zich gaan. In 1995, toen Mediamax vijf jaar bestond, organiseerde hij een enorm feest. Tussen de twaalfhonderd chic uitgedoste gasten viel hij vooral op door zijn muisgrijze, onopvallende verschijning. Het partijtje kostte tonnen.

Bij de Merwede Group zwaait compagnon Beesemer als enige bestuurder de scepter. P. is op de achtergrond actief, als mede-investeerder. P. bezit een tweede grote bv, Cantor, die via een omweg zijn thuishaven heeft op het fiscaal vriendelijke Curacao. Ook hier is Beesemer het gezicht naar buiten.