De ’ongebruikelijke’ transactie

Interimwethouder en Statenlid Sjoerd Swane zou zich volgens anonieme brieven bezighouden met vastgoedspeculatie, of zwartgeldpraktijken. Hij kocht begin dit jaar een landgoed in Maarssen om het op dezelfde dag direct door te verkopen aan een vastgoedhandelaar.

Utrechts Nieuwsblad, 17 oktober 2003


Van onze verslaggevers

MAARSSEN/UTRECHT - De provincie Utrecht zag aanleiding voor een juridisch onderzoek. De gemeente Maarssen nam de transactie ook nog eens onder de loep. Maar hoewel de provinciejurist en de gemeentejurist, overigens beide van hetzelfde advocatenkantoor, constateren dat er enkele ongebruikelijke aspecten zijn, komt daarbij geen dubieuze transactie aan het licht.
De bewuste transactie draait om Buitenplaats Leeuwenburg, een fraai klein landgoed aan het Zandpad in Maarssen. Sjoerd Swane laat daar in de eerste helft van vorig jaar zijn oog op vallen om het als zijn nieuwe woning te betrekken.
Hij komt tot overeenstemming met de gemachtigde van de eigenaar professor Van Rossum. Die verblijft in een verzorgingshuis en laat de opbrengst van de verkoop van het buiten na aan enkele ideële stichtingen.
De koop wordt op 23 juli gesloten voor een bedrag van bijna 2,9miljoen euro. De levering en ondertekening van de koopakte zal op 1november bij een Utrechtse notaris plaatsvinden. Enige tijd nadat de koop is overeengekomen, overlijdt eigenaar Van Rossum. Het Buiten is daarmee eigendom van de vier instellingen. Een executeur-testamentair handelt de zaak verder af. Volgens gegevens van de gemachtigde van de instellingen laat Swane met de transportdatum in aantocht weten dat hij de koop financieel niet rond krijgt. Swane krijgt volgens de brieven aan de instelling een boete omdat hij zijn contractverplichtingen niet nakomt. Het contract wordt volgens die stukken ontbonden.
Later dient Swane zich toch weer aan als koper, zo staat in de brieven aan de stichtingen. Hij zou het intussen financieel wel rond hebben. De transportdatum wordt nu bepaald op 23 januari.
Op die dag spelen zich ten kantore van notaris Flink twee transacties af. Volgens de leveringsacten verkoopt Swane het pand ‘sochtend om 9.40 aan een firma Florisbv, van L.Geeris, vastgoedhandelaar uit Maarssen en kennis van Swane. Terwijl de wethouder op dat moment formeel dan nog geen eigenaar is. Want zelf koopt hij de buitenplaats pas ‘smiddags om vijf voor drie precies. In de praktijk is het dan al van Geeris, volgens de kadastrale gegevens.
Vast staat in ieder geval dat Leeuwenburg die dag twee keer van de hand gaat. Voor hetzelfde bedrag van 2,9 miljoen euro. Bovendien doet de nieuwe eigenaar het pand enkele maanden later al weer in de verkoop. Voor 3,1 miljoen euro aan een hoogleraar.
Ongebruikelijk, constateert de onderzoeker namens de provincie en burgemeester H.van der Sluijs namens de gemeente. Maar van vastgoedspeculatie met winstoogmerk lijkt geen sprake. Omdat het pand op één dag voor hetzelfde bedrag van de hand ging kan Sjoerd Swane geen winst hebben gemaakt. En mocht hij een deal hebben gesloten met ‘tweede koper’ Geeris, kan Swane van de volgende verkoop, na aftrek van kosten als rente en taxatie, ook nauwelijks wijzer zijn geworden. Swane was naar zijn zeggen wel degelijk van plan het Buiten als woning te betrekken. Maar met de transportdatum in aantocht moest hij daar onverwacht van af zien. De oorzaak: zijn tragische familie-omstandigheden, waarover hij in de publiciteit absoluut niets kwijt wil. ,,Ik zat in elk geval met die Buitenplaats in mijn maag. De koop was al gesloten. Maar ik moest er weer van af. En vlot, want het transport naderde. Daarom heb ik een makelaar opdracht gegeven het maar weer te verkopen.’’ Zo verscheen vastgoedhandelaar Geeris, een goede bekende van Swane, op het toneel. Hij was bereid in te springen. ,,Iedereen zal wel zeggen: waarom is Swane er nog tussen blijven zitten, de instellingen hadden het als erfgenamen toch direct aan Florisbv kunnen verkopen? Maar dan hadden al die instellingen afzonderlijk ruggespraak met hun achterban moeten houden en was de transactie enorm vertraagd.’’ Daarom is het volgens Swane op 23 januari tot een ABC-verkoop gekomen zoals dat in het jargon heet. Met een voor Swane gesloten beurs. "Tja, dat die overdrachten die dag in omgekeerde volgorde hebben plaatsgehad -dat Swane het op papier al verkocht voordat het feitelijk zijn eigendom was- is niet mijn zaak maar die van de notaris. Die is er voor om het ordentelijk te laten verkopen. Daar hebben koper en verkoper niets mee te maken."