Aan Sjoerd Swane kleven altijd vragen;
Politiek en zakelijk avonturier

Maarssen VVD'er, Statenlid in Utrecht en waarnemend wethouder namens Leefbaar Maarssen Sjoerd Swane kwam onlangs in de problemen. Een anonieme briefschrijver beschuldigde hem van witwaspraktijken. Swane kocht en verkocht landgoed Leeuwenburg aan de Vecht op één dag. Aanleiding voor commissaris van de koningin B. Staal deze transactie te onderzoeken. Burgemeester H. van der Sluijs deed dat deze week nog eens dunnetjes over. Beider conclusie: Swane was betrokken bij een opmerkelijke transactie, maar niet betrokken bij dubieuze praktijken.

Utrechts Nieuwsblad, 17 oktober 2003


Door Frits Stegen en István Kövi

Maarssen/Utrecht - Een gewiekst politicus, Maarssens burgemeester achter de schermen en een bestuurlijke én zakelijke duizendpoot. VVD'er Sjoerd Swane. Nieuwbakken VVD-statenlid en nota bene voor Leefbaar Maarssen interim-wethouder ruimtelijke ordening. Maar ook actief op tal van terreinen in het bedrijfsleven. Aimabel, joviaal en charmant in de omgang. Een rasprater. En een overlever. Ooit jongste wethouder van Nederland. Maar ook struikelde hij eens als raadslid over een illegaal bouwsel aan zijn woning. Toch is hij nu weer, tijdelijk weliswaar, wethouder ruimtelijke ordening. Niet voor zijn eigen partij, de VVD, mar voor Leefbaar Maarssen, dat na het aftreden van wethouder Gerrietsen nog steeds geen eigen kandidaat kon voordragen.

Sjoerd Swane is ook een man met verdiensten. Zo toverde hij als VVD-fractievoorzitter twee jaar geleden de oplossing voor de nieuwe brandweerkazerne voor Maarssen uit de hoge hoed . Op zijn geheel eigen wijze. En produceert hij nu in onnavolgbaar tempo nota's over netelige kwesties. Zoals een verkeersplan voor Maarssen en een ambitieus bestemmingsplan dat éénheid schept in de 'versnippering' van bouwgronden rond het oude dorp. Het is ook kenmerkend voor onmiskenbare politieke kwaliteiten dat hij is doorgedrongen tot provinciale staten. Maar ook zo typerend is dat er altijd vragen aan Swane kleven. Want wat moet een politicus met al die b.v.'s? Alleen al op zijn woonadres zijn dat er zeven. En al die activiteiten en bedrijven?

Hij was betrokken bij een groothandel in delicatessen en bekleedt hoge posities in de uitgeversbranche, waaronder bij de uitgever van glossy magazine Talkies. Hij was midden jaren negentig enige tijd directeur operationele zaken bij het VSB-fonds, waar hij naar eigen zeggen 'sinterklaas' mocht spelen. Oftewel geld mocht uitgeven aan goede doelen. Hij was ook in de slag met een bedrijf van oud-international en PSV-speler Willy van de Kerkhof.

Boedel

Curator Van Korlaar-Blijenburgh begeleidde een paar jaar geleden het faillissement van het Johan Cruijff sportmerk en zal Swanes entree in haar kantoor niet licht vergeten. De curator deed pogingen de schade te beperken en de failliete boedel te slijten.
"Ik kreeg een nogal mistige figuur op kantoor die beloofde alles over te nemen. Dat was meneer Swane. Hij zei onder andere Claudia Sträter onder contract te hebben en was zeer geďnteresseerd in het Cruijff-logo. Hij zou de huur van het pand en de voorraad overnemen. Maar het bleek een grote luchtballon, hij kwam geen van die toezeggingen na."
Nu zegt Swane: "Er zat 3,5 miljoen verlies in die boedel van het Cruijff-merk! Swane is niet gek, hoor. Bovendien was die Cruijff-licentie al weg."
Swane is een soort bedrijvendokter. Het principe van zijn activiteiten is op het oog simpel. Hij zegt bedrijven in nood te kopen in een poging daar weer een bloeiende activiteit van te maken. Het aangestelde management kan zich door middel van aandelen in het bedrijf inkopen.
Hij is een politiek en zakelijk avonturier. "Je hoeft in politiek en zaken niet overal verstand van te hebben, als je maar kan besturen', luidt een van zijn motto's. 'Maak veel vrienden', zou een ander kunnen zijn.
Sjoerd Swane beweegt zich moeiteloos in hogere kringen. Hij zetelt onder andere met Rotterdams burgemeester Ivo Opstelten en Baron van Tuyll van Serooskerken in het bestuur van de stichting die Slot Zuilen beheert.
Zoals hij in het bedrijfsleven opereert, gaat hij als politicus te werk. Hij trekt aan veel politieke touwtjes. Zonder Sjoerd beweegt er niets in Maarssen, zeggen Swane kenners in het dorp. Zelf maakt hij er in het café en in de wandelgangen geen geheim van dat hij zichzelf 'het slimste jongetje van de klas vindt.
Tegelijk neemt hij gepaste bescheidenheid in acht. In een interview eerder dit jaar in deze krant zei hij over de macht die politieke tegenstanders hem toekennen: "Iedereen heeft zoveel macht als anderen hem toestaan." En over de hardnekkige geruchten dat hij politieke invloed uitoefent en persoonlijk voordeel heeft bij zaken bouwprojecten of grondtransacties: "Dat ik vaak word genoemd, zal best. Maar ach..."