Zapp - PC-pandjesbazen 40

Is de Amsterdamse PC Hooftstraat het vastgoeddomein van de vrije of van de zware jongens?

Quote, 12 august 2002


Goed, begin dit jaar is er een handgranaat aangetroffen vlak voor een winkel, de parkeerwachters zijn allang gewend aan de foutgeparkeerde Porsches en andere allesbehalve bescheiden bolides en menig observatieteam komt er graag om zware jongens zoals Cor van Hout en Etienne Urka te zien shoppen. Maar de penose heeft nauwelijks vaste voet aan de grond in de poenerigste straat van Nederland. Recordinvesteerders in de panden van de PC Hooftstraat zijn grote en gerenommeerde projectontwikkelaars, met vooraan het vastgoedbeleggersduo van Merwede Group Jan-Dirk Paarlberg en David Beesemer. Dat zou de strekking kunnen zijn van het dit voorjaar gepubliceerde onderzoek van het zogenoemde Van Traa-team, dat de georganiseerde misdaad aanpakt in Amsterdam.

Beesemer kijkt niet op van de koppositie die Merwede Group bekleedt in de exclusieve koopgoot van Amsterdam. Volgens het onderzoek staan 35 stuks onroerend goed, inclusief twaalf benedenetages, op naam van de projectontwikkelaars, die in 2001 een portefeuille beheerden van bijna een half miljard euro. 'We zijn al jaren de grootste van de PC. Dat rapport is geen nieuws. Raar is alleen dat ook de bovenetages in de tellingen zijn meegenomen. Bij beantwoording van de vraag wie de grootste is, draait het om het aantal winkelpanden.'

Toch klinkt de door het Van Traa-team opgestelde ranglijst van de zeven grootste PC-pandbezitters Beesemer plausibel in de oren. Na de Merwede Group komt Arie van Willigen, nummer 459 van de Quote 500. De in Marbella woonachtige vastgoedbezitter en mede-eigenaar van het nabijgelegen restaurant Vossius kan bogen op 25 panden, waarvan negen benedenetages. Daarna komen Michael van de Kuit met dertien stuks en de Kamp-Kleijn Groep met veertien panden, waaronder het Museum Hotel. Vastgoedventer Dirk-Jan Bakker van NRE Amsterdam en de gebroeders Parree zijn elk goed voor tien stuks, inclusief drie benedenverdiepingen. Nederbelg Arthur Bitterman bezit zeven stuks, waarvan drie benedenetages.

Ruim een jaar geleden besloot stadsdeel Oud-Zuid een bepaald bouwblok in de PC Hooftstraat nader onder de loep te nemen. Dit gebeurde niet zozeer vanwege concrete aanwijzingen over duistere zaken, maar meer omdat een aantal zaken te denken gaf. Zo wees een politieonderzoek in 1998 uit dat Amsterdams vastgoed in het stadsdeel Oud-Zuid een van de meest 'kwetsbare' gebieden was voor infiltratie vanuit de onderwereld in de onroerendgoedmarkt. Ook kent Oud-Zuid een opvallende concentratie aan panden die in korte tijd wonderbaarlijk in waarde zijn vermeerderd of zelfs verminderd. Dat zou kunnen duiden op fiscale trucs. Verder viel op dat in de PC Hooft winkelexploitanten en kostbare verbouwingen elkaar zo snel opvolgden dat het niet meer binnen een normaal patroon leek te vallen.

De bevindingen in het Van Traa-rapport over de PC zijn voor tweeerlei uitleg vatbaar. De winkelstraat is geen versluierde verkoopcarrousel van dubieuze eigenaren, maar een traject van louter keurige transacties zal het ook nooit worden. Daarvoor is de mate waarin panden van eigenaar verwisselen weer niet hoog genoeg. Zestig procent heeft nog steeds dezelfde eigenaar als in 1996. Tegelijkertijd is er een aantal panden met schimmige eigenaarsconstructies met buitenlandse bv's die nader onderzocht dienen te worden. Dat zou dan om een klein deel gaan van de PC. En dat is een geruststellend gegeven, zo vindt ambtenaar Peter Swart, opsteller van het rapport van Oud-Zuid. 'Waar veel geld omgaat, komt goed en fout volk samen. En inderdaad, de PC heeft de reputatie dat criminelen er graag komen winkelen. Maar niets wijst erop dat het aantrekkelijk voor hen is te investeren in onroerend goed.' Het is maar hoe je het bekijkt. Ruim zeven procent van de PC-panden heeft een buitenlandse eigenaar. Al wil PC-vastgoedmarktleider Beesemer hier niet te zwaar aan tillen. 'Het onderzoek bevestigt in ieder geval het beeld dat grote eigenaren de dienst uitmaken. Omdat de PC als toplocatie voor monobrandstores en designwinkels in opmars is de afgelopen jaren, is de vastgoedmarkt moeilijker doordringbaar geworden voor nieuwkomers. En dan heb ik het ook over degenen met minder goede antecedenten.'

CV

Wie: David Beesemer, mededirecteur vastgoedconcern Merwede Group Beleggingsportefeuille 2001: 500 miljoen euro

Prognose 2002: vijftien procent groei

Merwede Group en de PC Hooftstraat: Marktleider van's lands poenerigste koopgoot

Hoeveel pandjes op de PC? 24 bovenwoningen en winkels

Favoriete winkel op de PC: Azzurro Due (verhuurder is vastgoedventer Arie van Willigen).