'Akragon wordt meest opzienbarende sportcomplex van Nederland'

Het bedrijf Semad BV uit het Gelderse Westervoorde, wordt zeer waarschijnlijk de nieuwe huurder van sporttoren Akragon. De onderhandelingen met Mediamax Group, per 1 februari 1998 de nieuwe eigenaar van het gebouw, bevinden zich in een vergevorderd stadium. Als alles formeel is afgehandeld, zal Nederlands enige 'gestapelde' sportcomplex een enorme metamorfose ondergaan. Uiterlijk 1 maart zal het huurcontract ondertekend moeten zijn.

Rotterdams Dagblad, 20 januari 1998


De sporttoren is onderdeel van het Gemeentelijk Scholencomplex Technikon aan de Benthemstraat in de deelgemeente Noord. In het complex zijn het ROC Zadkine, het Grafisch Lyceum en het Jeugdtheater Hofplein gevestigd. Naast de twee MBO-scholen, maakt een aantal verenigingen in de avonduren en de weekenden gebruik van de sporttoren.
Al sinds twee jaar bestaan er plannen voor de herontwikkeling van het Akragon. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen wilde in 1995 eigendom en exploitatie van het gebouw overhevelen naar de huidige gebruikers. Zowel de twee scholen als de deelgemeente Noord lieten weten daartoe niet in staat te zijn. De deelgemeente was wel geïnteresseerd in een herontwikkeling.
In opdracht van de Dienst Stedelijk Onderwijs en de Wijk Ontwikkelingsmaatschappij (WOM) hebben het Buro TRS (Toerisme, Recreatie en Sport) uit Gouda en Akro Consults uit Den Haag, onderzoek gedaan naar de mogelijkheden tot herontwikkeling van de sporttoren. In het rapport 'Het Akragon Bruist' dat eind augustus 1996 werd afgerond, doen de bureaus een aantal voorstellen. Het behoud van de belangrijke functie van sportgerichte vrijetijdsbesteding onder een commerciële eigenaar, is het uitgangspunt.
Mediamax is volgens de randvoorwaarden dan ook verplicht een huuraanbieding te doen aan de huidige gebruikers, zodat deze hun activiteiten in het Akragon tegen dezelfde huurprijs kunnen voortzetten. Het resultaat is dat de Dienst Recreatie Rotterdam (DRR) vier gymnastiekzalen huurt voor 100.000 gulden per jaar. De kosten worden gedragen door de deelgemeente (79.600 gulden) en de huurinkomsten (20.400 gulden). De overige ruimte, twee gymnastieklokalen, de 'Gymnastradezaal', de 'Dakzaal' en de begane grond zouden dan verhuurd worden aan Semad.
Er bestaan grote plannen om het gebouw ingrijpend te veranderen. Zo krijgt het gebouw een dubbele ontsluiting, zowel aan de Schiekade als aan het Hofplein. Twee glazen serres moeten zorgen voor een betere lichtval op de begane grond. ,,De entrees moeten zorgen voor een goed zicht naar binnen,'' aldus A. Andres, een van de directrices van Buro TRS. ,,Mensen associëren het Akragon nu nog meer met een kantoorpand dan met een sporttoren.'' Het gebouw moet daarom een levendiger karakter krijgen. Ook zal het schoolplein heringericht worden om het sfeervoller en veiliger te maken.
Voor de invulling van het gebouw zou Semad plannen hebben voor een sauna, fitness-ruimte, squashbanen, kleine congresfaciliteiten en een sportgebonden horecavoorziening op de begane grond. Ook het zwembad zal gehandhaafd blijven.
Directielid D. Beesemer van Mediamax, tevens eigenaar van de Euromast, is dan ook trots op de plannen. ,,Het wordt het meest opzienbarende sportcomplex van Nederland,'' voorspelt hij. ,,De sporttoren wordt omgebouwd tot een commercieel sportbedrijf. Het Akragon gaat bruisen.''
Beesemer verklaart verder dat er met MultiBedrijven wordt onderhandeld om het beheer van het Akragon met een werkgelegenheidsproject vorm te geven. Hij is blij met de goede contacten met de gemeente en de instellingen en noemt het zelfs 'een standaardvoorbeeld van goede samenwerking'.
,,Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen,'' aldus Beesemer. ,,Het Akragon is een ontzettend leuk pand en wij zijn geïnteresseerd in projecten die leuk en innovatief zijn en waar we onze creativiteit in kwijt kunnen.''
De plannen voldoen volgens Andres (Buro TRS) volledig aan de wensen van de gemeente. Een werkconferentie met alle partijen in 1996 en een door de deelgemeente Noord belegde vergadering met alle gemeentelijke diensten in april 1997, hebben een belangrijke basis gevormd voor de herontwikkelingsplannen van deze unieke sporttoren.
Andres: ,,Bij mijn weten is dit het enige gestapelde sportcomplex in Nederland. Het is bovendien een prima locatie. De fysieke ruimte biedt enorme mogelijkheden om in één keer de consument verschillende soorten sporten aan te bieden.''